År 1

Under det första året får du lära dig grunderna i modern och folklig sömnad. Inspiration och kunskap hämtar vi från den äldre folkliga traditionen men också från det moderna formspråket. I folklig sömnad handsyr du sömnadsprover, till exempel detaljer från särkar och livstycken, men även hela plagg såsom överdelar och skjortor. Du får studera och göra uppmätningar på äldre handsydda plagg och rita mönster som anpassas i storlek till nutida användare.

I den moderna sömnaden lär du dig att konstruera mönster efter egna mått både genom mönsterkonstruktion på papper och genom drapering på docka. I utbildningen ingår det att sy kjol, blus/skjorta, klänning och enkel byxa. Inom den moderna sömnaden används symaskin men det förekommer även handsömnad som används inom couture. Du provsyr ett antal detaljer inför varje klädesplaggs-moment. Via färg- och formuppgifter lär du dig hur du kan arbeta med ett eget formspråk inför dina plaggkonstruktioner.

Vi lyfter också fram återbruk, både hur man har förhållit sig till detta förr och möjliga förhållningssätt idag.

Färgning av garn och tyg samt broderi ingår i utbildningen. I materialläran får du kunskaper om tygerna du använder och hur du vårdar kläder och textilier.

Teckning, färg och form är viktiga inslag i utbildningen och du tränar dig i ett kritiskt tänkande kring form och funktion. Vi arbetar ofta i projektform, både inom respektive utbildning och i gemensamma projekt med andra studenter på skolan.

Slöjd- och kulturhistoria ger dig möjligheter att se det textila arbetet ur historiska, kulturella och ekonomiska perspektiv. Du får kunskap och inspiration genom att studera äldre folkliga föremål. Du arbetar både med nya och äldre redskap och metoder.

Året avslutas med ett fem veckor långt praktiskt projektarbete som redovisas bland annat genom en rapport och på skolans vårutställning.

 

År 2

Under det andra året arbetar du med bland annat med ärmplagg, ytterplagg och byxor.

Inspiration får du både från det folkliga och moderna modet beroende på vilken sömnad du arbetar med. Sömnadsteknikerna fördjupas liksom kunskaperna inom broderi och färgning. Du får även prova på andra textila tekniker, bland annat stickning, bandvävning och skinnsömnad.

Under år 2 arbetar du mer självständigt och med längre projekt. Du kommer under läsåret att arbeta med ett analysprojekt och ett inspirationsprojekt. Vissa projekt görs i samarbete med andra utbildningar och ibland görs kortare eller längre studieresor i anslutning till projekten.

Genom internationella utblickar kan du jämföra olika traditioner och låta dig inspireras av olika kulturers slöjd- och hantverkstraditioner. Med hjälp av tecknings- och formlektionerna får du tillfälle att vidare utveckla ditt formspråk.

Året avslutas med ett sex veckor långt praktiskt projektarbete som redovisas bland annat genom en rapport och på skolans vårutställning.

 

År 3

År 3 ger dig de kunskaper i sömnad du behöver för kunna arbeta professionellt och få de rätta redskapen som grund för att arbeta självständigt som anställd eller i eget företagande. Kunskaperna i färg och form utvecklas och du ges ytterligare möjligheter att specialisera dig och öva upp din handaskicklighet.

Under läsåret arbetar du med ett eget produktutvecklingsprojekt och ett uppdragsprojekt. I samråd med dina lärare väljer du inriktning på dina projekt som du vill fördjupa dig i.

Du kan antingen arbeta med kulturhistorisk inriktning eller med att förnya sömnaden. Ämnet form- och kulturhistoria ger dig insikter i 1900- och 2000-talens form- och designutveckling,

Du får kunskaper i entreprenörskapets förhållningssätt och villkor, krav från myndigheter samt grundläggande kunskaper om småföretagarkunskap och marknadsföring.

Du arbetar självständigt med ett avslutande projektarbete om 7 veckor eller med ett gesällarbete. Detta arbete redovisas tillsammans med en skriven rapport för en fristående opponent. Resultatet är också en del av skolans vårutställning.

 

Dina huvudlärare

null

Johanna Runbäck

Utbildad vid textillinjen på Mora folkhögskola samt Sätergläntans sömnadsutbildning. Startade egen firma år 2008 och syr sedan dess måttsydda folkdräkter på beställning. Johanna håller kvällskurser i Vuxenskolans regi samt är rådgivare i dräktfrågor på Rättviks Hemslöjd. Sedan 2009 lärare och 2010 huvudlärare i handsömnad vid Sätergläntans läsårsutbildning.

Anna Hedström

Anna är ny på Sätergläntan från hösten 2020.