Idag träffade jag Susanna Ayton som studerar första året på utbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur med inriktning väv och talade om hennes senaste projekt – ”Rörelse”. Det är ett inspirationsprojekt där hon fick arbeta fritt utifrån tema rörelse och tolka det i tre vävar.
”Jag började med att brainstorma, skissa och skapa en moodboard. Ett av de ledord som kom fram var ”böljande” men också att jag ville arbeta med kontrasterande varma och kalla färger som vibrerade mot varandra.”
Susanna berättar att hon har skissat ganska mycket tidigare och känner sig hemma i det för att utforska sina idéer. Hon gillar collage men hade inte arbetat så mycket med moodboards tidigare – ”det var jättekul!”
Utöver många skisserna för att få fram ledorden böljande, varmt och kallt så hade Susanna också en idé om att få fram det lätta och glesa. Hon bestämde sig ganska tidigt för materialet ull. I början fanns en tanke om att väva en metervara men ur moodboarden och skisserna kom sjalarna fram.
De tre sjalarna är vävda i två tekniker: vågig kypert och grekisk dräll. De två sjalarna i vågig kypert är vävda med 10 respektive 12 trådar per cm i varpen och den grekiska drällen har 8 trådar per cm.
”När jag vävde den tätare sjalen tänkte jag på en vårkväll med glöden från valborgsmässoelden i de varma röda tonerna och vårskymningens nyanser i det blågröna.”
Susanna berättar att den sjal som vävts med 10 trådar per cm för tankarna till terrakottakrukor och medelhavskusten. Varpgarnet har hon färgat själv. I kursen ingick att färga en viss mängd garn. ”I alla tre sjalar sammanlagt är ungefär hälften av garnet färgat av mig, det var komplext att få fram rätt nyanser.”
”Den glesare sjalen i grekisk dräll för tankarna till varma kvällar och paraplydrinkar, en tunn men varm sjal.”
Jag frågar slutligen vad det bästa med projektet var.
”Det var roligt för att det var ett så väldigt fritt projekt och det visar verkligen vad man faktiskt kan åstadkomma.”
Tack, Susanna, för samtalet!
Vid pennan, Gunilla Tegen, kommunikatör på Sätergläntan
Bilder: © Marie Ekstedt Bjersing, Gunilla Tegen