
Slöjd idag försigkommer i många sammanhang. Men vad står den för och hur tolkar vi det idag lokalt och globalt? Hur kan vi arbeta för att öka förståelsen för och hitta förhållningssätt till slöjden? Den är ju även knuten till tankar om kulturarv och vad som är gemensamt och individuellt, lika såväl som olika. Med detta i åtanke har vi skapat ett nytt evenemang, ja forum, just för sådana frågor. Den 30 sep -1 okt arrangerar vi det för första gången med titeln Sätergläntan Forum slöjd och hantverk – identitet och kulturarv. Vi vill lyfta frågor om hur slöjd som ett sätt att uttrycka sig, att utveckla sin identitet kan främja gemenska och samarbete genom skapande och produktutveckling.
Från och med 1 juli driver vi nu konst- och kulturutbildningar med tillsyn från Myndigheten för yrkeshögskolan. Vi ser det som en tydligare utbildningsform som främjar utvecklingen av konstnärliga och skapande utbildning. I vårt fall ger det oss möjligheter att fortsätta erbjuda kurser om 1 vecka under sommaren och läsårsutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur på upp till tre år i smide, sömnad, trä och väv. Vi har nu också möjligheten att erbjuda distansutbildningar under höst och vår – i skrivande stund arbetar vi just med dessa som presenteras här på vår hemsida inom ett par dagar. Det är spännande att arbeta med utbildning inom slöjd och hantverk, att det finns så många former för aktivt lärande oberoende av nivå, bakgrund och önskemål. Denna variation ser vi leder till den mångfald som finns inom slöjd och hantverk.
I samma led sker även andra förändringar på Sätergläntan. Vi bygger om! En äldre lada får ge vika för vår nya matsal med fler platser och en större uteplats. På den nya byggnadens andra våning inreds tillgänglighetsanpassat boende och personalutrymmen. Allt ska stå klart den 1 april 2016 och det går med stora kliv framåt. Vi ser fram emot att hälsa alla välkomna till vårutställningen i maj och nästa sommar och njuta av vår nya restaurang.
Allt detta gör vi så klart för att Sätergläntan ska vara den mest spännande mötesplatsen för slöjden och hantverket där alla är välkomna. Vi vill att slöjden ska utvecklas och att vi ska utvecklas med slöjden – tillsammans.
Renée Rudebrant, rektor och verksamhetschef