DET HÄNDER I FEBRUARI

Titta förbi oss på
Syfestivalen 13-15 februari!

Sätergläntan och vår butik är på plats tillsammans med Hemslöjden på Syfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Ni finner oss i monter B10:37. Följ uppdateringar på Butikens Facebook-sida!

Ung slöjdare med starta-eget tankar?

SLÖJDINKUBATOR 2015 är en nationell, platsobunden inkubator för dig (20-30 år) som vill utveckla ditt slöjdande eller dina hantverkskunskaper.
Ladda gärna hem flyer, poster ochansökningsblankett. Mer informationpå vår hemsida.

Följ Slöjdinkubator på Facebook!

NYTT FRÅN SÄTERGLÄNTAN

Rekonstruktion: Empiretröjor

Samarbetsprojekt med Nordiska muséet

Studerande år 2 på väv och sömnad arbetar tillsammans med att rekonstruera fyra tröjor ur Nordiska muséets samlingar. Tröjorna återskapas med rekonstruerade tyger i originalstorlek men storleksförändringar får göras. Studenterna lär sig om tröjors historia i Sverige, ränder som var på modet under tidigt 1800-tal och analys av äldre tyger. I ett bildspel på vår hemsida kan ni se Nordiska muséets originalbilder samt de bilder vi lägger ut alltefter projektets gång till mars då väv och sömnad kommer att presentera de färdigsydda tröjorna. Ni kan också följa utveckling på vår Facebook-sida. Nedan ser ni bilder av de rekonstruerade bomulls- och ylletygerna skapade av våra vävstuderande.

Vi tackar Nordiska muséet för produktivt samarbete och Digitalt museum för tillgång till information om de fyra original tröjorna!

Inspiration: Turkiet

Studerande år 2 reste i januari till Turkiet och kommer under våren inspireras av kulturen, arkitekturen och hantverksteknikerna de såg och upplevde under resan. Deras verk kommer att ställas ut på Sätergläntans årliga vårutställning i maj. Här är ett litet smakprov på vad de såg i Istanbul.
Fotografier: © Per Alnaeus, Charlotte Svinevit.

Ikat möter Björk

Samarbete väv och trä år 3

Karen Sato om inspiration och samarbete

Väv år 3

Till tyget använde jag linne som material och färgade det med indigo. Jag använde linne eftersom det är ett klassiskt material till bolstertyg. Dessutom är linne lättare att färga med indigo. Tekniken jag valde kallas ikat. Jag har varit intresserad av tekniken under en lång tid.

Björkar inspirerade oss när vi gjorde skåpet.

Jag tycker att det var speciellt att samarbeta. Man får ett annat perspektiv och kan inspirera varandra. Det var också jobbigt för mig med språket och kommunikationen men jag kunde lärde mig många nya sätt att få inspiration och nya utvecklings-processer genom arbetet med Dietrich.

Jag tycker att det var kul att kombinera väv och trä. Mitt tyg fick ett annat liv som en del av skåpet – det gör skåpet väldigt speciellt för mig.

Dietrich Staemmler om att skapa möbler och lite poetiskt om sin kärlek till Björken

Trä år 3

Att göra möbler är svårt och arbetskrävande. När du slöjdar kan du utveckla dig mellan skapandet av två skedar, man kan inte ändra formen på en möbel lika snabbt. Dessutom är det svårt att skapa en möbel utan att prata med kunden, utan förståelse för dess behov. Men jag vill gärna visa vad jag kan och samtidigt vill jag utveckla mig och prova nu tekniker och former. Så jag skapade två väggskåpsmodeller, som ska vara så flexibla som möjligt. Tilsammas blev det fyra stycken, två per modell med olika karaktärer.

Formen är gjord så att du kan bytta detaljer i skåpet efter behov: hyllor, lådor, smyckehängare, piphållare men för alla saker finns någon sorts behållare.

Små möbler med många specialdetaljer kan ta lång tid att göra och som hantverkare kan de blir svåra att sälja. Därför skapade jag ett skåp som kan användas på åtminstone två sätt. Resultatet är en skåpmodell som man kan också använda som bord. Skåpbord, bordskåp… för te eller snaps eller din cd-samling eller kökets kryddor.

Alla skåp har sin finess, men modellen är likadan. Det vita skåpet har kluvet virke i dörren. Ett skåp dominerar och ett annat är elegant. En dörr är har ramverk, de andra är helt i trä. De är målade med linolja, tjära och marmorerade.

Min björk

Hon är underbar. Hon är kärleksfull
Hon är den första
Första i våren, första i hösten
Hon är svart. Hon är vit
Hon klär sig i sin fina skrud
Hon är överallt
Hon är superb!
Hon är toppen, toppen i ugn och toppen i trädgård, hon är toppen som vin
Inget hår? Då hjälper björken
Ingen allergi? Varsågod
Hennes bark blir burkar, skor och väskor som inte ruttnar
Hennes trä är vitt med fina linjer som klyvs så lätt…
…som att dra en kniv genom smör, skära och klyva…
Och för den torra björken tänker du senskideinflammation och motorsåg

Allt är kontrast. Sådan är du min Björk
I anslutning till vandringsutställningen “Ur björk” som öppnas på Leksands Kulturhus 7 februari kommer även Dietrichs björkskåp med Karens ikattyg att ställas ut. Välkomna!