Nyhetsbrev / Mars 2015

Månadens nyhetsbrev har tema “Yrket Slöjdare” och förutom en injudan till Sätergläntans Informationsdag 13 april om vår läsårsutbildning Slöjd och hantverk – form och kultur frågade vi några av Sätergläntans alumner och föreläsare… “Vad gör en slöjdare”? Se även ett urval av försommarens korta utbildningar på Sätergläntan.

För er som inte har möjlighet att besöka oss på Informationsdagen 13 april finns Filmen om Sätergläntan! Klickan nedan för att titta på den.
©2015 Björnfilm Sweden, Musik: Roine Sangenberg

4 Gläntingar om Yrket “Slöjdare”

Elin Ivre

sömnad på Sätergläntan 2008-2010

Varför tycker du om slöjd så mycket?
Därför att det är så mycket kunskap och kärlek såklart. Jag kan tycka att slöjd är genuint på ett sätt som många andra ting inte är idag. Beslut och tillvägagångssätt som är fattade utifrån andra värden än effektivitet och rationalisering. Slöjd står för något annat som verkligen behövs idag.

Vilken slöjd eller vilket hantverk sysslar du med?
Jag håller mest på med textilt hantverk och framför allt sömnad, gärna handsömnad.

Hur ser du på utbildning och yrkeserfarenhet inom slöjd och hantverk?
Jag tror att det är jätteviktigt. Både med utbildning och praktik. Dels för att ha en bra grund som man kan jobba från själv sen men också för att träffa andra som har samma intresse. På en utbildning kan det ju bli väldigt intensivt men samtidigt kan man lära sig så otroligt mycket under kort tid. Det är en lyxig period! Praktik är viktigt för att få en realistisk verklighetssyn och för att förstå värdet av sitt kunnande. Att man tillexempel inte kan jobba gratis ”för att man har roligt”. Varför ska man jobba gratis för att man har kul?

Vad gör du för tillfället?
Just nu gör jag mitt examensarbete på Beckmans Designhögskola. Det kommer bli en kollektion om sex looks som kommer visas på Kulturhuset i Stockholm den 19 maj (fri entre -kom gärna dit!). I mitt examensarbete formulerar jag ett personligt ramverk om det symboliska värdet av hantverket, som en förlängning av det jag började med på Sätergläntan. Jag tror att det är viktigt att reda ut var man står, speciellt när man är nyutexaminerad student och ska ut i arbetslivet.

Bilden är från min senaste kollektion som var ett samarbetsprojekt med det svenska modemärket Whyred. Kollektionen visades på Stockholms modevecka i januari 2015 och blev även uttagen att åka till tävlingen Designers’ Nest under Köpenhamns modevecka samma månad.

© Foto: Ninjahanna

Ola Höglund

föreläser om ekonomi och marknadsföring på Sätergläntan

Hur ser du på yrkesrollen slöjdare? 
Slöjdare vet mycket om material, tekniker och traditioner och har gåvan när det kommer till själva hantverket. I mina ögon innebär yrkesrollen dessutom ett alternativ till det konsumtionssamhälle vi sett växa fram sedan mitten av 1900-talet och ett strakt och tydligt vägval värt all respekt.

När du undervisar i ekonomi och varumärke för slöjdare, vilka frågor eller diskussioner känns specifika eller mest aktuella för just slöjdaryrket?
Skapande verksamhet drivs av passion = man skulle göra det man gör oavsett om man får betalt för det eller inte. Jag har hört av flera studenter att de är stolta över det de gör men säger i nästa andetag att ”men det kan man ju aldrig få fullt betalt för”. Varför inte det, undrar jag.

Att göra det man från hjärtat valt är något fint. Och även känsligt. De flesta som har ett kreativt arbete vet att det är svårt att växla perspektiv mellan det konstnärliga å ena sidan och det affärsmässiga å andra sidan. Tröskeln för en konstnärssjäl att tänka i termer av varumärke och business är troligen högre än vad det är för någon som har en helt personoberoende affärsidé. Men det gäller att ta bra betalt och att vara smart i sitt varumärkesbygge även om man råkar älska sitt arbete!

“Många kreativa yrken har redan flyttat till en digital värld, grafisk formgivning och foto för att ta ett par exempel. Men hur ska slöjden, slöjdarna och männsikorna i stort förhålla sig till t ex 3D-printning?”

Annat som är specifikt för slöjd och viktigt att ta upp är de trender som kommer att påverka våra liv mycket de närmaste åren, t ex teknikutvecklingen. Många kreativa yrken har redan flyttat till en digital värld, grafisk formgivning och foto för att ta ett par exempel. Men hur ska slöjden, slöjdarna och männsikorna i stort förhålla sig till t ex 3D-printning? Plötsligt får vi ett verktyg som gör att gemene man kan spotta fram produkter även helt utan handens kunskap.

Vad har du lärt dig av att arbeta med slöjdare?
Hantverk och hantverkare har funnits i mitt liv under de senaste 25 åren. Jag har själv konstnärliga studier bakom mig och har levt hela mitt vuxna liv med en silversmed. Det gör att jag känner stor samhörighet med de studenter jag träffat på Sätergläntan. Inspirerande och hoppingivande för en fortsatt värld ”av människor för människor”.

Henrik Levay

studerade smide på Sätergläntan 2004-2006

Jag heter Henke Levay och jobbar sedan 2011 heltid med varm och konstsmide på Smedja Levay i Ramnäs. I smedjan finns en butik och jag jobbar både med att sälja mitt eget sortiment och tillverka smide på beställning. Spektrat i det jag gör är brett. Det består bland annat grindar och staket, smide till kyrkor, verktyg till industrier och ibland rent konstsmide.

Mitt intresse för metall började redan i gymnasiet där jag gick verkstadstekniskt program med inriktning plåt och svets. Men det var först för tio år sedan då jag valde att gå på Sätergläntans då tvååriga smidesutbildning som målet var klart. Jag skulle bli smed.

© Foto av Henrik: Tobbe Malm

Efter Sätergläntan jobbade jag ett tag som byggsmed tills jag bestämde mig för att åka som lärling ett år till Finland hos Rauno Lehtonen, Rautionaika. Jag tycker att de hantverksutbildningar som finns idag är viktiga. De har en möjlighet att fånga upp de som är intresserade att ta del av kunskap gällande mindre “vanliga” yrken. Varva teori och praktik och så ett frö för kommande generationer med hantverkare.

Som med alla hantverk är det otroligt viktigt att få jobba praktiskt, och det mycket. Jag tror att skolan kan ge en mycket bra grund för det för de som vill fortsätta hålla på med sitt hantverk på heltid. Som vanligt i smedjan har jag alltid ett antal projekt igång samtidigt. För tillfället håller jag på att tillverka alster och produkter för en kommande Konst och Kulturrunda som går av stapeln i påsk. Jag har även jobbat med ett staket med en gallergrind till en villa sen efter nyår. Det har är ett roligt och utmanade projekt och jag hoppas kunna få det klart och monterat under april.

Hyungjun Yong

studerade trä på Sätergläntan 2010-2013

Vad är en slöjdare?
Det är verkligen välsignade att han eller hon kan skapa och göra sina egna något speciellt. Det finns sådana slöjdare. I realiteten tjänar de flesta slöjdare inte en massa pengar som en affärsman eller en läkare. Men det är kul och få kreativa handling genom processen, de belönade dem tillräckligt. Alice i Underlandet gick in i det okända världen och Alice träffade en mängd olika karaktärer och situationer, och därmed fick hon det roliga, spänning och en fantastisk upplevelse. Således, för mig är en slöjdare inte bara en person som karvar trä, utan även en lycklig utforskare av en värld av roliga, spännande och full av nyfikenhet liksom Alice.

Vilken slöjd eller vilket hantverk sysslar du med?
Jag brukar göra  trädockor och hushållsartiklar. Till exempel, jultomten, ljusstakar, tandpetare innehavare, stolar, pallar, krymplådor, skedar och så vidare. Framför allt använder jag små idéer och inspiration på mina verk från de många olika saker som jag ser omkring mig.

Hur ser du på utbildning och praktisk yrkeserfarenhet inom?
Träbearbetning har varit tillsammans under en lång tid med människors liv. Bara några decennier sedan, en massa människor använde några handverktyg och trä för saker som var nödvändigheter i livet. Genom denna process de lärt träbearbetning naturligt. Jag tror att detta är ett typiskt självstyrt och aktivt beteende. De flesta människor är mer fokuserade och tänker mer kreativt när de gör sina favorit och roliga aktiviteter. Av dessa skäl, jag tror att  slöjd och hantverk kombinerar personlighet, utbildning och praktisk. Det är en praktisk inlärning.

Vad gör du för tillfället?
Numera ett litet hus och verkstad har byggts i berget för mig och min fru. Så mina primära projekt är att göra ett antal saker som ska användas för det. Hyllor, verktygshållare, hängare, trästolar och så vidare.

Ni finner även några av Yong och frun Ims föremål i Sätergläntans butik, bland annat knopparna på bilden ovan.

© Foto av Yong: Joohyun Im