Nyhetsbrev / Maj 2015

Månadens tema är våren med sin fräscha, nya grönska som så sakteliga har nått oss här på Knippboberget. Under dagarna två 22-23 maj visade Sätergläntans läsårsstuderande sina arbeten på den årliga vårutställningen. Vi fortsätter på tema nytt med att annonsera om läsårsutbildningens nya vävlärare – en kort intervju nedan samt även fokus på Sätergläntans distansutbildningar där tre av vårens deltagare vid distanskursen i maskinstickning visar sina alster och berättar om hur det har varit att lära sig hantverk på distans. Längst ner finner ni mer information om distansutbildningarna som planeras i höst.

Vårutställning 22-23 maj 2015

Årets vårutställning på tema “Våra händer” var välbesökt och stundom knökfull med folk. Utställningar med projektarbeten, om processerna bakom skapandet och slöjdandet lyfte fram handens arbete med interaktiva inslag som verkstadsljud, bilder och videofilmer som visade hur föremålen skapas. Nedan ser ni ett urval bilder från utställningarna och klädvisningarna. Ni kan se alla bilder i albumen Vårutställning 2015samt Vårutställningens klädvisningar 2015 på Sätergläntans Facebook-sida.

Matilda Dominique

Från hösten en av Sätergläntans två huvudlärare i väv

Välkommen till Sätergläntan! 

Tack! Jag sökte mig till Sätergläntan och jobbet som vävlärare för att jag tycker att vävning är ett väldigt roligt men också viktigt hantverk. Jag har tidigare gått en sommarkurs på Sätergläntan och uppskattar den rika hantverks- och kulturhistoriska kunskap som förs vidare och utvecklas genom utbildningarna. Det känns väldigt spännande att bli en del av det arbete som bedrivs på Sätergläntan.

Nedan: Verket “Jacquardvävd våffelbindning” som just nu ställs ut på Form/Design Center i Malmö i utställningen Ung Svensk Form.
Bilder: © Matilda Dominique

Distansutbildningar vid Sätergläntan

I vår började Sätergläntan erbjuda utbildningar på distans på 5 veckor över 6 månader samt från och med 2016 även på 10 veckor över 12 månader. Under utbildningens gång träffas lärare och deltagare för ett antal träffar på Sätergläntan och håller annars kontakt via sociala medier och e-post. Nedan skriver tre av deltagarna vid en av vårens distanskurser, i maskinstickning med Anneli Renborg, om deras upplevelse av att lära på distans. Se även längre ner i nyhetsbrevet om distansutbildningarna som startar i höst samt i början av året 2016. Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta oss på info@saterglantan.se eller per telefon 0247-645 70.

Ann-Margreth Assarsson

Distanskurs i maskinstickning våren 2015

För mig som har både ett arbete som anställd och som egen företagare så är en distanskurs en av få möjligheter att vidareutbilda mig. Jag har letat länge efter en distanskurs i maskinstickning både på folkhögskolor och högskolor men inte hittat någon förrän nu. Jag tvekade inte en sekund utan anmälde mig i stort sett direkt (behövde bara förankra det hemma först). Kursen uppfyllde mina förväntningar till fullo och det var jättekul att få med sig en läxa hem mellan varje träff. Visst var det tufft i bland att få tiden att räcka till men det fanns en viss frihet i läxorna som innebar att det var upp till var och en att anpassa slutresultatet efter den tid man kunde avsätta. Mellan kurstillfällena så hade vi kontakt med varandra via en Facebookgrupp. Där la vi ut bilder och diskuterade olika lösningar. Vår lärare kontaktade vi via mail om vi stötte på något problem med läxan.

Jag bor strax utanför Malmö och det tog sin lilla tid att ta sig till Insjön med tåg, men det går, och efter ca 7,5 timme med två tågbyten och kånkandes på en 15 kg tung stickmaskin så var jag framme :-). Det var värt varenda sekund av resande och jag skulle kunna tänka mig att göra det igen.

Bilderna är på koftan jag gjorde som slutuppgift. Stickad i ett ullgarn från England.

Bilder (ovan): © Ann-Margreth Assarsson/Blommiga Gredelina

Karin Klinglöf Wiréen

Distanskurs i maskinstickning våren 2015

Själva grunden för maskinstickning var vi tvungna att ha redan. Det hade inte gått annars. Jag gillade upplägget med distansundervisning. Att kunna ha hyfsad kontroll på sitt vanliga liv också. Vi öppnade en Facebooksida  bara för oss elever och jag tror vi hade kontakt nästan var dag, på ett eller annat sätt. Att stötta, hjälpa, gilla och uppmuntra varandra. Det finns absolut ingen konkurrens mellan oss. Med Anneli Renborg, vår lärare, hade vi mejlkontakt varje vecka.

“För min del är det nog kombinationen matematik, kreativitet och lycka över att få använda olika maskiner och förstå mekaniken.”

Maskinstickning är passion. För min del är det nog kombinationen matematik, kreativitet och lycka över att få använda olika maskiner och förstå mekaniken. Jag är ekonom och jobbar med siffror. Maskinstickning passar mig alldeles utmärkt, som hand i handske.

Det jag har lärt mig på denna kurs är framför allt design av nya plagg, hur jag kan låta mig inspireras och överföra det till min stickning. Men också olika tekniker för att få plagget att se ut som jag ville redan på ritbordet. Numera ritar och färglägger jag. Förarbetet är annorlunda, mer tidskrävande. Jag kan också klippa i ett stickat tyg, något jag aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle.

Jag valde inte distansstickningen för att det tilltalade mig speciellt utan för att det var det enda som fanns på Sätergläntan. Jag ville sticka på min maskin och jag ville lära mig mer. Jag fick betydligt mer än jag tänkt mig, av det jag inte visste att jag ville ha. Jag använder mina nyvunna kunskaper hela tiden, tänket är annorlunda nu. Jag jobbar nu på en kollektion. Inte bredda mig utan hålla mig till ett fåtal plagg som blir riktigt bra och som rent ekonomiskt kanske kan gå ihop sig  så småningom.

Som en lyckoslant, har jag fått nya vänner runt om i landet. Icke att förglömma, alla dagarna på Gläntan! Sen vill jag förstås lära mig mer, en fortsättningskurs skulle jag hoppa på direkt. På bilden är jag i T-shirt i ull med änglamönster. Det första plagget jag gjorde under kursen.

Bild: © Karin Klinglöf Wirén

Margareta Sunnevik

Distanskurs i maskinstickning våren 2015

Det går bra att gå kursen på distans. Man kan själv bestämma när uppgifterna ska göras och tiden disponerar vi helt själva. Möjligheten finns då att i lugn och ro utföra de olika uppgifterna. En kursmedlem har ordnat en grupp på facebook där vi har kontakt med varandra. Anneli Renborg, vår kursledare når vi via mejl. Hon svara även på eventuella frågor onsdagar kvällstid. Vi har alltså möjlighet till en dialog via mejl. Vi har också möjlighet att ringa om det behövs. 

Det finns många, många fler möjligheter till olika sticksätt än vad jag kunde föreställa mig innan jag gick kursen. Jag har vidgat mina vyer vad gäller maskinstickning oerhört från att bara kunna sticka slätstickning till att sticka olika strukturer, resår, tvåfärgsmönster och annan mönsterstickning, att sticka “tyger” som man sen kan sy olika plagg av efter ett vanligt mönster. Vi har också fått lära oss mönsterkonstruktion, mönsterberäkningar. Det är jättebra att kunna! Vi har också fått prova på att sticka olika kanter, knapphål, fickor och kragar. Har inte hunnit med att göra allt vid kurstillfällena på Sätergläntan, men har nu beskrivningar så att jag kan träna och prova på hemmavid. 

I uppgifterna vi fått har även presentationer i olika former ingått; att dokumentera processen på A3 kartong, göra presentationer, prova på att göra  inspirationsbilder kring en kollektion, presentera en designer m m.

Idén att börja med maskinstickning väcktes av min dotter Sara. Jag har allt eftersom barnbarnen har kommit till stickat overaller till barnen i åldrarna 1-2 år. De blev mycket uppskattade och Sara kom på idén; “Varför inte skaffa maskin och sticka på? Jag hade själv någon gång tänkt tanken, men inte kommit till skott. Saras idé tog skruv och jag googlade runt på internet. Hittade en kurs i maskinstickning på Sätergläntan, vilken jag anmälde mig till sommaren 2014.

På kursen hittade jag ett mönster på overall för maskinstickning. I stället för att sticka en vuxentröja fick jag prova på att sticka overallen. Jag stötte på en hel del problem, men som tur var hade jag ju vår erfarna kursledare att fråga. Jag fick ta upp och göra om, tappade maskor och hade svårigheter att tyda mönstret, men jag lyckades att ro projektet i land med stöd av kursledaren. Jag har stickat ytterligare en barnoverall efteråt. se bif, bilder den första stickade jag på kursen och den andra som är grå hemmavid. Jag skickar också med bilder på stickat tyg och cardigan som jag stickat på distanskursen.