Att lära sig analysera textilier ger en möjlighet att utveckla och skapa nytt
Anna Zetterlund är hemslöjdskonsulent i Västernorrland och gick analys och rekonstruktionskursen 2018. Anna berättar att hon alltid hållit på med sömnad och textil slöjd. Hon är uppväxt med en mamma som ständigt sytt och vävt. “Under ett par år arbetade Anna som föreståndare för en vävstuga i Härnösand. Att nästan dagligen planera, räkna ut, varpa och sätta upp nya vävar gjorde att jag utvecklade min vävning”, berättar hon. “Jag älskar det kluriga i tekniken inom vävning, men även alla möjligheter kombinationer av olika material och färger ger.”
När hon började jobba som hemslöjdskonsulent ville hon bygga på med en utbildning, gärna en vävutbildning. Kursen i analys och rekonstruktion kändes som ett bra val för att den dels var på distans och en möjlighet att få lära sig analysera äldre textilier.
Anna beskriver att hon tyckte det var svårt att välja vad hon ville analysera. Hon valde en handduk som hon länge hade velat väva upp. ”Den kändes först lite väl enkel, ingen komplicerad bindning och relativt moderna material”, säger Anna, ”Men samtidigt är jag jätteglad över valet, resultatet känns värdefullt”. ”Jag hade inte jättemycket tid att avsätta så det kändes som ett bra val.” Anna berättar att hon på redovisningen tyckte att hennes resultat var lite sladdrigare än originalet, men när Marie tog fram vågen visade det sig att båda handdukarna vägde exakt 68 g, och de hade samma mått. ”Det kändes lite kul”, skrattar Anna.
Under kursen tyckte Anna det var intressant att följa de andras analyser, från bindning till trådnivå. Kursen innehöll många moment och hon går ofta tillbaka till sina anteckningar, både i jobbet och privat. En förutsättning för att ta till sig kursen är grundkunskaper i vävning, men annars tycker hon att kursen passar alla som gillar att skapa själva. ”Att lära sig analysera textilier ger en möjlighet att utveckla och skapa nytt”, säger Anna.
Hon vävde en handduk efter originalet och har sedan efter kursen testat med andra material, till exempel en med ett grövre lingarn som inslag. ”De blir inte nödvändigtvis bättre”, menar Anna, ”De får andra uttryck och användningsområden”.
Anna hittar du på Facebook och Instagram under anna_zetterlund.
Här kan du läsa om årets kurs i Analys och rekonstruktion, väv
Analys och rekonstruktion, Väv
Text: Lina Sundberg