
Vi talar med Emma Frost, alumn och nu lärare och sömmerska.
Vilken utbildning gick du på Sätergläntan?
Jag gick utbildningen i sömnad, tre år (men med ett litet avbrott i mitten när jag läste textilvetenskap).
Sätergläntan i tre ord?
Slöjd, gemenskap, hantverkskunskap.
Vad hände efter studierna på Sätergläntan?
Jag läste klart textilvetenskapsutbildningen och jobbade lite på Zornmuseet i Mora och som slöjdlärare. Parallellt med det tog jag sömnadsbeställningar och var med i lite olika projekt, bland annat Slöjdinkubator och ett bokprojekt (boken “Åhldräkten”) tillsammans med Åhls hembygdsförening, Leksands hemslöjd, Ralf Mååg, Ingrid Knuters, Annbritt Ersson och Stina Kallin.
“Det vore roligt att få tid till att göra mönster att sälja också, hittills har det bara blivit ett vitsärksmönster från Mora men jag är sugen på fler.”
Berätta gärna om projektet med och boken om Åhldräkten och samarbetet med Leksands Hemslöjd.
Det var Ralf Mååg som tyckte att något borde göras för att uppmärksamma åhldräkten, så han drog ihop en lämplig grupp med målet att publicera en bok om dräkten. Flera andra i gruppen hade bra koll på själva dräkten, min roll var snarare att bidra med kunskap om åhldräktens förhållande till övrig textil- och dräkthistoria. Jag plöjde också igenom en hel del av den äldre litteraturen kring åhldräkten och kringliggande dräktområden, kollade i hembygdsföreningens dräktsamling och på digitaltmuseum för att jämföra fakta och se hur representativa vissa företeelser och plagg var. En hel del av texterna har jag också bidragit med, men absolut inte allt. Alla i gruppen kompletterade varandra väldigt bra, det var himla skönt att tillsammans bolla idéer, texter och fakta.
Efter att boken publicerats har jag också hunnit sy en del åhldräktsdelar åt Leksands hemslöjd. De håller också på att trycka upp textilkonkonservator och tidigare nationell dräktkonsulent Kicki Kirvalls åhldräktsmönster igen. Tanken med både boken och det andra arbetet är att göra åhldräkten mer tillgänglig igen, både den högtidliga varianten med röd kjol som under 1900-talet varit vanligast och de andra varianterna som kanske inte är lika vanliga idag.
De anda i gruppen som jobbade med boken är/var: Ralf Mååg, Stina Kallin, Ingrid Knuters, Ann-Britt Enström, Linn Sund. Hembygdsföreningen stod för tryckning/utgivning så Hans från föreningen var också med på ett hörn i den processen.
Vad gör du idag?
Just nu jobbar jag deltid som hantverkslärare på Bäckedals folkhögskola och deltid som sömmerska. Det blir mest dräktrelaterade beställningar, framför allt moradräkt och åhldräkt, men jag syr också en del historiska kläder. Det vore roligt att få tid till att göra mönster att sälja också, hittills har det bara blivit ett vitsärksmönster från Mora men jag är sugen på fler.
Tack till Lars Dahlström som vänligen gav oss möjlighet att illustrera intervjun med en bild av Emma ur boken “Åhldräkten”!
Bild: © Fotograf Lars Dahlström