Nyhetsbrev / April 2015

Den här månaden skriver tre av Sätergläntans studerande, Patricia, Oscar och Jonas, om kontakt… med sig själva, med naturen och, inte minst, med slöjden. Vi vill också välkomna alla som har möjlighet att besöka oss och ta del av våra läsårsstuderandes arbeten under vårutställningens två dagar i maj: 22-23 maj blir det utställning, klädvisningar och vårfika på Sätergläntan. Program återfinns lite närmare evenemangsdatumet på vår hemsida och på vår Facebook-sida. Hoppas vi ses då!

Patricia Gatti Liljedahl

Sömnad år 2 på Sätergläntan

Kontakt, hur djupt det är. När vi ser varandra, när vi pratar eller så kan det vara när vi gör något med våra händer och en annan människa tar det i sina händer, och en känsla uppstår i den människan. Då har väl mina känslor, som jag hade i stunden jag skapade, mött en annan persons känslor, är det kontakt? Jag tror det.
Ni kan läsa mer av Patricia och se hennes alster på hennes blogg:
http://slowmadepgl.blogg.se/

Bild (nedan): Handbroderat hjärta av Patricia. © Patricia Gatti Liljedahl

Oscar Bernström

Smide år 1 på Sätergläntan

Min kontakt med hantverket är en viktig sak i min vardag, det får mig att gå framåt samtidigt som jag har en blick långt bak i tiden på vart vi en gång kom ifrån och hur det har för oss framåt. 

Att jag får förvandla några enkla ringar till vackra armband eller att jag kan ta samma ringar och fläta ihop en ringbrynja som man använt i flera hundra år bakåt i tiden och förbättrat till dagens skyddsrustningar som hjälper så många liv idag.

Eller när jag tar en plåt och driver ut en skål som kan klassas som konst eller använda samma plåt för att driva ut en hjälm som man använt och även den förbättrat i flera hundra år, då får jag en kontakt med mig själv och människans ursprung och dess utveckling som har hjälpt till att föra oss dit vi är idag.

Det finns så mycket som jag tycker vi ska bevara inom hantverkets breda väg för att det är en bra och nyttig tillbaka blick på vart vi kommer ifrån och hur vi har tagit oss framåt i både ont och gott.

Bild (nedan): Oscar arbetar på sitt projektarbete i smedjan. © Watorafy/Slava Druk

Jonas Sjöblom

Trä år 1 på Sätergläntan

Kopplingen till vår omgivning
Idag finns det otroligt många sätt att hålla kontakten. Det finns mobiltelefoner, TV, internet, Facebook, mail och massor av sociala medier. Men trots det känns det som att vi allt mer förlorar kontakten med vår omgivning och framför allt naturen.

Ovan: När man paddlar i en hemmagjord kanot har man en stark koppling till allt kring sig. Blir man törstig är det bara att doppa kåsan i vattnet.

Ta en sån sak som var vi får vårt vatten ifrån. Vi vrider på kranen och det kommer rinnande. Men vad vet vi egentligen om det här vattnet? Ofta vet vi inte ens var det kommer ifrån eller hur det har behandlats. Det känns livlöst och tråkigt eftersom vi inte har någon koppling till det. Jämför det med att dricka det klara friska vattnet ur en fjällbäck. Som du vet att färdats ned för berget och som förr eller senare kommer rinna ända ut till havet. Du hör ljudet och känner till och med lukten av vattnet när du dricker det.  Det ger ett sammanhang och en direkt koppling till platsen och nuet.

Ovan: Kontakt med vår omgivning. Bilden är tagen i Marrakech, Marocko. 

Detsamma gäller hantverket och slöjden. Du får ingen personlig koppling till en bokhylla köpt på Ikea eller en tröja från HM. Men bygger du din egen bokhylla eller syr din egen tröja så blir det ett helt annat liv i föremålet. Liksom med vattnets väg känner du till var föremålet kommer ifrån och när du ser på det minns du arbetsprocessen och uppskattar värdet desto mer.

Nedan: Som tipi-boende blir man en del av sin omgivning på ett mycket intensivare sätt än inomhus. Bilder © Jonas Sjöblom.

Den här kopplingen är väldigt viktig och tyvärr också väldigt underskattad. Vi behöver den här typen av fasta, välbekanta inslag i vår vardag för att känna tygghet och lugn. Jobben beskylls för mycket av stressen och utbrändheten i dagens samhälle. Men vår opersonliga omgivning har minst lika stor betydelse.
Jonas tipsar om boken “Färd, möte-människa-natur” av Roger Isberg som behandlar just kontakten med naturen. Jonas själv bloggar på: http://paddlereflections.blogspot.se/.

I Butiken

Kvalitet och närproducerat

Wåhlstedts

Wålstedts är ett ullspinneri som förädlar svensk lantrasull till vackra garner av högsta kvalité. Ullen köps in direkt från fårägarna och hela tillverkningsprocessen sker i Dala Floda, Dalarna. Butiken säljer framför allt deras z-tvinnade garn som är speciellt framtaget för tvåändsstickning.

Hoelfeldt Lund

Hoelfeldt Lund är ett litet spinneri i södra Norge som spinner garner av ull från det norska spelsaufåret. Garnerna har hög kvalité och finns i flera olika kvalitéer för stickning och vävning.

Ekenäs Hantverk

Ekenäs Hantverk är en gård i Dalsland med egna ryafår. Det är ett ullfår med lång vågig ull som är glansig och slitstark. Av ullen spinns vackra garner i fårens egna naturliga färger. Garnet lönspinns av Hoelfeldt Lund.

Välkomna till Butiken och Sommarkaféet i sommar

13 juni-14 aug mån-tors 11-18, fre-sön 11-16
22 juni-2 aug även kvällsöppet ons till kl 20
Pröva-på onsdagar i sommar 18-20

Se program och mer information via e-post butiken@saterglantan.se och telefon 0247-402 73. Hitta till Sätergläntans butik via Google Maps. Välkomna!